A projektgazda bemutatása

Nyíregyháza az ország hetedik legnagyobb városa, közel 120 ezer, öntudatos és lokálpatrióta lakossal. Dinamikus és látványos fejlődése a 18. század óta töretlen. 1876 óta megyeszékhely és a térség gazdasági és kulturális motorja. Szerencsés földrajzi helyzetének köszönhetően megkerülhetetlen. A közelében három országhatár (szlovák, ukrán, román) található, kelet és nyugat közötti hídszerepe elvitathatatlan.

A Nyíregyházi Főiskola 2000-ben – a Bessenyei György Tanárképző Főiskolából (1962) és a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolai Karából (1961) – jött létre integrációval. A ma már ötkarú intézmény az ezred-fordulótól a III. évezred követelményeihez alkalmazkodó stratégiát választott. Az elmúlt időszakban olyan akadémiai és infrastrukturális fejlesztési programokat hajtott végre, amelyek országosan is ismertté tették a nevét. Az öt főiskolai kar bölcsészeti, pedagógiai, társadalmi, gazdasági, művészeti, műszaki, agrár- és természettudományi területeken végez kutatásokat és képez szakembereket.

A Nyíregyházi Főiskola új küldetése egy modern, az európai uniós trendekhez igazodó és a regionális igényekre koncentráló felsőoktatási intézmény – tudáscentrum – jövőképét vetíti elénk, amely teljes felsőoktatási képzési vertikummal, jelentős K+F potenciállal, meghatározó szellemi és kulturális kisugárzással rendelkezik. Valójában egy hallgatócentrikus, hatékonyan gazdálkodó és vállalkozó felsőoktatási intézményt alakítunk ki, amely Nyíregyháza, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és az Észak-alföldi régió sajátos kihívásait, illetve problémáit tartva szem előtt képez szakembereket, valamint a gazdasági és társadalmi szereplőkkel együttműködve végez kutatásokat és fejlesztéseket.